fredag 6. februar 2009

Etisk handel

Vi har gjort en liten undersøkelse  angående etisk handel. I går var vi på et kjøpesenter og spurte forskjellige kunder 3 spørsmål rundt det. Målet var å finne ut hvilket forhold de norske forbrukerne har til produktene de kjøper. Er pris det viktigste? Eller kvalitet? Eller om porduktet har etisk forsvarlig opprinnelse? 
Vi spurte kundene om disse spørsmålene.
1: Tenker du på hvor varene du kjøper er produserte? Og kvalitet?
2: Kjøper du bevisst fair trade produkter? Eller kjøper du det du liker best, eventuelt det billigste?
3: Visste du at en bukse som koster 1499,- har ca 15 kr mer i produksjonskostnader enn en bukse som koster 299,-? Altså 35 kr i stedet for 20 kr. Har du tenkt over hvor resten av pengene blir av?
Vi fikk litt forskjellige svar. Noen sa de tenkte over det innimellom, men vi mistenker at de sa det kun fordi vi spurte:) Andre innrømte at de ikke tenkte over den etiske delen av handelen i det hele tatt. Da særlig de yngste jentene med masse brunkrem! Fair trade produkter hadde de færreste hørt om, og de som hadde hørt om det, sa at de ikke kjøpte det konsekvent, men tenkte på de en gang i blant. Kjente eller billige merkevarer var mye mer forlokkende:) Svært få var klar over prosessen fra produksjon til bærepose. Og folk kunne ikke si så mye mer enn at de trodde nok at butikkjedene tok seg nok så godt betalt!
Vi tenker at hvis det hadde blitt litt mer snakk om dette i mediene, og hvis fair trade hadde blitt litt flinkere til å reklamere for seg selv, kunne deres produkter også blitt kjente! Og folk generellt kunne tenkt litt mer over hva som er etisk forsvarlig, uten å måtte sette seg veldig inn i det på eget initiativ. Ellers gjør det stor forskjell for en minstelønnsarbeider å få kun én krone mer pr bukse de syr sammen. Så kanskje vi kunne øke prisen fra 299 til 300:) Selvom vi vet at dette er ønsketenkning at denne krona går til arbeideren, er det lov å håpe.

Ingen kommentarer: