fredag 6. februar 2009

Etisk handel

Vi har gjort en liten undersøkelse  angående etisk handel. I går var vi på et kjøpesenter og spurte forskjellige kunder 3 spørsmål rundt det. Målet var å finne ut hvilket forhold de norske forbrukerne har til produktene de kjøper. Er pris det viktigste? Eller kvalitet? Eller om porduktet har etisk forsvarlig opprinnelse? 
Vi spurte kundene om disse spørsmålene.
1: Tenker du på hvor varene du kjøper er produserte? Og kvalitet?
2: Kjøper du bevisst fair trade produkter? Eller kjøper du det du liker best, eventuelt det billigste?
3: Visste du at en bukse som koster 1499,- har ca 15 kr mer i produksjonskostnader enn en bukse som koster 299,-? Altså 35 kr i stedet for 20 kr. Har du tenkt over hvor resten av pengene blir av?
Vi fikk litt forskjellige svar. Noen sa de tenkte over det innimellom, men vi mistenker at de sa det kun fordi vi spurte:) Andre innrømte at de ikke tenkte over den etiske delen av handelen i det hele tatt. Da særlig de yngste jentene med masse brunkrem! Fair trade produkter hadde de færreste hørt om, og de som hadde hørt om det, sa at de ikke kjøpte det konsekvent, men tenkte på de en gang i blant. Kjente eller billige merkevarer var mye mer forlokkende:) Svært få var klar over prosessen fra produksjon til bærepose. Og folk kunne ikke si så mye mer enn at de trodde nok at butikkjedene tok seg nok så godt betalt!
Vi tenker at hvis det hadde blitt litt mer snakk om dette i mediene, og hvis fair trade hadde blitt litt flinkere til å reklamere for seg selv, kunne deres produkter også blitt kjente! Og folk generellt kunne tenkt litt mer over hva som er etisk forsvarlig, uten å måtte sette seg veldig inn i det på eget initiativ. Ellers gjør det stor forskjell for en minstelønnsarbeider å få kun én krone mer pr bukse de syr sammen. Så kanskje vi kunne øke prisen fra 299 til 300:) Selvom vi vet at dette er ønsketenkning at denne krona går til arbeideren, er det lov å håpe.

torsdag 29. januar 2009

"Make a difference"

I dag har vært en dag med mye fokus på globale temaer, som nord - sør forhold, urettferdig handel og miljøproblemer. Vi har sett en film som har tatt opp spørsmålet om hvordan vi kan forandre verden (Pay it forward), og snakket om fair trade og bistand. Nå er det tid for egen refleksjon :) 
Vi fikk lese en blogg om livskvalitet og levestandard. Det var en jente på 20 år som hadde bestemt seg for at hun ikke skulle la seg styre av kjøpepresset i mediene og andre forbrukere, men bruke tiden sin på å gjøre en forskjell i verden. Hun snakket om at hun var sjalu på afrikanske mennesker sin måte å takle sin livssituasjon på. Ved å omfavne livet og nyte det de har, får de en langt bedre livskvalitet enn oss som hele tiden higer etter unødvendige materielle goder. Vi mener hun har veldig rett, og syns at vesten må slutte å tenke høyt om seg selv, og heller prøve å lære noe av denne måten å leve på. Livskvalitet og levestandard er to helt forskjellige ting. 
Vår lærer Morten hadde et lite foredrag om miljø, bistandsarbeid og fair trade, og hvordan de små tingene kan være med å gjøre en forskjell. Hvis vi heller velger å bruke 5 kroner mer på et fair trade produkt, kan det være at vi metter et menneske en dag. Vi merker veldig lite til det, men det kan bety så mye. 
Slik er det også med bistandsarbeid. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe én. :)
Filmen vi så, handlet om en gutt som fikk en oppgave i samfunnsfagtimen. En oppgave som skulle oppmuntre alle til å "make a difference". Trevor tok oppgaven seriøst, og fikk en idé der han brukte det gode i alle mennesker. Det gikk ut på at du skulle gjøre noe fint for tre andre mennesker, noe som de ikke fikk til på egen hånd. De tre personene som fikk hjelp, skulle igjen hjelpe tre nye. Slik at ringvirkningene av disse tjenestene etterhvert ble ganske store. 
"Pay it forward" fungerte til en viss grad, og det vi så gjorde virkelig en forskjell. Det gjorde oss oppmerksomme på at de små tingene i hverdagen, som egentlig betyr lite eller ingenting for oss, virkelig betyr noe for noen andre. Eller hvis du anstrenger deg for noen andre enn deg selv, får du mye tilbake.